Dementie ervaren met VR-bril
Hoe is het om dementie te hebben? Hoe reageer je? Hoe verandert iemand? Via Zorgbalans kunnen mantelzorgers en zorgmedewerkers dat nu zelf ervaren door een levensechte simulatie met een virtualrealitybril. Journalist Ivo Laan van het Haarlems Dagblad kwam langs.
Om beter te begrijpen wat er in de belevingswereld van haar vader omgaat, doet Mariya Ramzan met haar zus een sessie met de virtualrealitybril in Ontmoetingscentrum Schoterstroom in Haarlem. In de interactieve film ervaar je hoe het is om een haperend brein te hebben. De ervaring begint buiten voor de deur. 'Waar zijn de sleutels? O jee, vergeten', zegt de man (of vrouw) die je volgt in de film. Met de sleutels op de vaste geheime verstopplek komt hij toch binnen, met een boodschappenmandje met melk en kaas. Hij doet de boodschappen in de koelkast waar al een lading kaas en melk ligt. Oftewel: de man vergeet dat hij al boodschappen gedaan heeft. En wat doet dat mandje van de supermarkt ineens in huis?
Drempels wegnemen
De dochter reageert in de film pinnig op wat haar vader allemaal doet. Onze collega Michelle van Iersel, programmacoördinator bij Zorgbalans: 'Na de sessie met de VR-bril bespreken we de ervaring met de deelnemers. Dat zijn waardevolle en leerzame gesprekken. Hoe reageer je op mensen met dementie? We zien ze soms niet meer als volwaardig mens. Maar het zijn vaak vooral de mensen eromheen die er problemen mee hebben. Daardoor ontstaat spanning. En dat hoeft niet. Een andere ervaring is dat mensen met dementie op afstand worden gehouden. De omgeving weet niet zo goed hoe te reageren. Maar er kan nog zoveel wél. De sessie met de VR-bril neemt drempels weg.'
Lees meer in het Haarlems Dagblad.
Wie een keer wil ervaren hoe het is om dementie te hebben, kan een sessie met de VR-bril doen. Via Michelle van Iersel is meer informatie te krijgen.